17.ožujka - 27.ožujka

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

"Meštrovićeva uspomena svome kraju" – predavanje

Predavačica:
Zorana Jurić Šabić, viša kustosica Galerije Meštrović u Splitu

Mnoga su mjesta u Meštrovićevim zavičajnim Otavicama označena njegovim životom i umjetničkim djelovanjem. Kraj je to u kojemu je odrastao i u koji se neprestano vraćao, crpeći snagu i inspiraciju. Petrovo polje dandanas čuva uspomenu na Ivana Meštrovića.

 • 2.travnja - 12:00
 • Nedjelja
 • crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice
"Meštrovićeva uspomena svome kraju" – predavanje više

"Bijeli monasi: Trapistička duhovnost i monaški život danas" – tribina i susret s monasima trapistima povodom objavljivanja knjiga "Gora sa sedam krugova" i "Dobri utjecaji – duhovne pouke"

Sudjeluju:
Dom Samuel Lauras OCSO, opat trapističkog samostana Novy Dvur u Češkoj i monasi trapisti istog samostana

Blago trapističke monaške duhovnosti i danas privlači mnoge ljude, no ove klauzurne kontemplativne redovnike vrlo rijetko se može sresti izvan zidina samostana. Stoga je ova tribina jedinstvena prilika za sve one koji se žele susresti s njima i više saznati o njihovoj duhovnosti i načinu života kao i o trapističkim duhovnim velikanima i njihovim djelima: Thomasu Mertonu OCSO (autoru knjige "Gora sa sedam krugova") i ocu Jérôme-u Kiefer OCSO (autoru knjige "Dobri utjecaji – duhovne pouke").

 • 3.travnja - 20:00
 • Ponedjeljak
 • Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana
"Bijeli monasi: Trapistička duhovnost i monaški život danas" – tribina i susret s monasima trapistima povodom objavljivanja knjiga "Gora sa sedam krugova" i "Dobri utjecaji – duhovne pouke" više

"Oprostite, jel' vi to ozbiljno govorite o podložnosti?" - tribina o muško-ženskim odnosima i susret s Costanzom Miriano, autoricom knjiga "Udaj se i budi podložna" i "Oženi ju i umri za nju"

Sudjeluju:
Costanza Miriano, talijanska novinarka i blogerica,
Danira Matijaca, urednica i voditeljica emisije "Vidljivi tragovi",
vlč. Borna Puškarić

Svojim knjigama provokativnih naslova "Udaj se i budi podložna" i "Oženi ju i umri za nju" poznata talijanska novinarka i blogerica Costanza Miriano osvojila je vrhove top ljestvica i izazvala svjetsku medijsku pažnju. Tko je žena koja u 21. stoljeću ženama poručuje da budu podložne muževima? Kako u svakodnevni život prevesti da bi muškarci trebali biti spremni umrijeti za žene?

 • 4.travnja - 20:00
 • Utorak
 • Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana
"Oprostite, jel više

"Kako i zašto je moj film o pobačaju 'Zašto su došli vlakom' uzburkao Hrvatsku" – tribina i susret s Joškom Marušićem, autorom filma

Sudjeluju:
Joško Marušić, autor filma "Zašto su došli vlakom"
Goran Andrijanić, zamjenik gl. urednika web portala Bitno.net

"Zašto su došli vlakom" ime je filma poznatog hrvatskog autora animiranih filmova, karikaturista i publicista Joška Marušića iz 2015. U njemu višestruko nagrađivani hrvatski autor progovara o teškoj temi pobačaja i razvija kritiku 'civlizacije smrti' na besprijekoran umjetnički način lišen moraliziranja ili plitke patetike.

 • 5.travnja - 20:00
 • Srijeda
 • Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana
"Kako i zašto je moj film o pobačaju više

"Split na Dujmovu tragu – kultura gostoljubivosti u gradu izbjeglica, pridošlica i putnika"

Stručno vodstvo kroz program: licencirani vodiči ICHTIS Travela – agencije specijalizirane za organizaciju kršćanskih hodočašća i putovanja tragom vjere i kulture.

Program započinje u 16:30 sati, na splitskom Peristilu, a završava u splitskoj katedrali sv. Duje. (Kroz program je osigurano stručno vodstvo za skupinu od cca 35-40 ljudi. U slučaju većega interesa program će se ponoviti u 17 sati.)

Tko su kršćani u svojoj biti?! Po naravi i sami izbjeglice, putnici, selioci, pridošlice čija je domovina na nebesima. Odgovor na ovo pitanje potražite ćemo na povijesnom mjestu u srcu Splita – katedrali sv. Duje – posebnom mjestu susreta s kršćanskim identitetom, te svetim Dujmom, zaštitnikom grada, koji je i sam bio sirijski izbjeglica.

 • 10.travnja - 16:30
 • Ponedjeljak
 • Peristil, katedrala sv. Duje
"Split na Dujmovu tragu – kultura gostoljubivosti u gradu izbjeglica, pridošlica i putnika" više