17.ožujka - 27.ožujka

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

Raspored 2018

Dubrovnik

„Javni kultovi ikona u Dalmaciji” – predstavljanje knjige Zoraide Demori Staničić

Sudjeluju:
Ivan Vigjen, povjesničar umjetnosti;
dr. sc. Marina Vicelja Matijašić, redovita profesorica
Odsjeka za povijest umjetnosti Filozof. fakulteta u Rijeci;
dr. sc. Zoraida Demori Staničić, umirovljena
konzervatorica Konzervatorskoga odjela u Splitu

Autorica knjige po prvi put sustavno obrađuje korpus ikona u Dalmaciji nastalih od 13. do 19. stoljeća i znanstveno interpretira njihovu ulogu u vjerskom i kulturnom životu. Riječ je o svetim slikama „visokog statusa čašćenja“ koje su služile kao materijalna uporišta osobnom i javnom vjerskom životu kroz duga stoljeća srednjeg vijeka, a kao najdragocjeniji simboli svake zajednice, ikone postaju još važnije u vrijeme obnove katoličke Crkve nakon Tridentskog koncila.

  • 19.ožujka - 19:30
  • Ponedjeljak
  • Dvorana Ivana Pavla II.
„Javni kultovi ikona u Dalmaciji” – predstavljanje knjige Zoraide Demori Staničić više

Predavanje "Simbol križa na primjerima prve kršćanske umjetnosti" i predstavljanje knjige "Slava križa. Simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi" dr. Ivice Žižića u izdanju Kršćanske sadašnjosti

Sudjeluju:
don Ivica Pervan,
prof. dr. sc. don Ivica Žižić

Glazbeni program:
VIS mladih iz župe sv. Spasa

Predavanje ima nakanu pružiti neke elemente interpretacije simbolike križa na primjerima prve kršćanske umjetnosti. Riječ je o pokušaju da se simbol križa iščita iz teološke perspektive, uzevši u obzir raznovrsnost njegovih kulturnih izričaja u ranom kršćanstvu. Prvi dio – u znaku pitanja o križu kao estetskom paradoksu – ispituje različitu tipologiju križeva, odnosno, najranije formacije i funkcije simbola križa u vjeri i običajima prvih kršćana. U daljnjem govoru, razvija se ideja vizije križa kroz dva segmenta: križ kao pobjedni znamen i slavni križ. Pritom dolazi na vidjelo da je ranokršćanska vizualna kultura izrasta iz simbolizma križa i njegovih soterioloških interpretacija. Na temelju analize različitih primjera križa u ranokršćanskoj simbolici i umjetnosti, otvara se posljednji dio predavanja – ljepota križa – koji ima za cilj ukazati na vlastitosti kršćanske liturgijske estetike.

  • 21.ožujka - 19:30
  • Srijeda
  • Dvorana Ivana Pavla II.
Predavanje "Simbol križa na primjerima prve kršćanske umjetnosti" i predstavljanje knjige "Slava križa. Simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi" dr. Ivice Žižića u izdanju Kršćanske sadašnjosti
više