17.ožujka - 27.ožujka

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

"Meštrovićeva uspomena svome kraju" – predavanje

Split, 2.travnja 2017 - 12:00

crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović, Ružić - Otavice

"Meštrovićeva uspomena svome kraju" – predavanje

Predavačica:
Zorana Jurić Šabić, viša kustosica Galerije Meštrović u Splitu

Mnoga su mjesta u Meštrovićevim zavičajnim Otavicama označena njegovim životom i umjetničkim djelovanjem. Kraj je to u kojemu je odrastao i u koji se neprestano vraćao, crpeći snagu i inspiraciju. Petrovo polje dandanas čuva uspomenu na Ivana Meštrovića.

Prepoznajemo je u obiteljskoj kući na Banovači koju je podigao svojim roditeljima 1912. godine te u osnovnoj školi i antimalaričnoj stanici u neposrednoj blizini, objektima koji su izgrađeni njegovim marom i zalaganjem (1930.–1932.). Njegovu prisutnost ponajviše osjećamo u obiteljskoj grobnici na Paraćevoj glavici gdje vječno počiva zajedno s najbližim članovima obitelji, s pogledom na obronke Svilaje na kojima je proveo djetinjstvo. Predavanje je posvećeno upravo Meštrovićevoj obiteljskoj grobnici – crkvi Presvetog Otkupitelja, s naglaskom na arhitekturi, umjetničkom izričaju i ikonografskom konceptu crkvice kraj Otavica.