17.ožujka - 27.ožujka

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

"Getsemanska ura" - korizmeni koncert komornog zbora Ivan Filipović iz Zagreba

Split, 2.travnja 2017 - 20:00

crkva sv. Frane

"Getsemanska ura" - korizmeni koncert komornog zbora Ivan Filipović iz Zagreba

Izvodi: komorni zbor Ivan Filipović iz Zagreba
Dirigent i umjetnički ravnatelj: Goran Jerković

Na programu će biti izvedena djela sljedećih skladatelja:

• Tomás Luis de Victoria (c. 1548 –1611)
• Antonio Lotti (1667-1740)
• Petr Iljič Čajkovski (1840-1893)
• Aleksandr Tihonovič Grečaninov (1864-1956)
• Knut Nysted (1915-2014)
• Paul Mealor (r.1975.)
• Joško Ćaleta (r.1964.)

Glavninu ovog opsežnog programa čine a cappella skladbe koje prate liturgiju i obrede Velikoga tjedna, s posebnim naglaskom na Veliki četvrtak i Veliki petak (Ubi caritas, Popule meus i dr.). Pored toga zanimljivost je i poveznica između skladbi iz starijih povijesnih razdoblja (renesansa, barok), kao i onih iz 19. stoljeća te konačno skladbi suvremenih skladatelja, jer sve one, svaka na svoj način, donoseći raznolikost zvuka i boja, prenose na pomalo meditativan način dubinu i samorazumljivost pobožnosti iz koje je ta glazba potekla...

Komorni zbor "Ivan Filipović" visoko je cijenjeni hrvatski zbor. Osnovan 1998. godine u Zagrebu, broji 30-ak članova okupljenih oko jednog cilja – posvećenost savršenstvu, što je njegov zaštitni znak.
Zbor izvodi različitu zborsku literaturu od renesanse do suvremene glazbe. Do sada je ostvario nekoliko velikih oratorijskih djela, samostalno ili u suradnji s orkestrima (J. S. Bach, A. Bruckner, D. Buxtehude, A. Campra, M.-A. Charpentier, J. Haydn, G. F. Händel, W. A. Mozart, A. Vivaldi i dr.). Sudjelujući na natjecanjima u Hrvatskoj i širom svijeta (Mađarska, Italija, Njemačka, Kina, Turska i dr.) osvojio je 2 Grand Prixa i brojna zlatna odličja.
Njegova kvaliteta prepoznata je i izvan Hrvatske – tako je ostvario niz uspješnih turneja: Izrael, Tajvan, Njemačka, Francuska, Bugarska, a u lipnju 2015. godine Zbor je nastupio u Generalnoj Skupštini UN-a u New Yorku u povodu obilježavanja 70. obljetnice osnivanja Ujedinjenih naroda.
Za svoj predani rad nagrađen je prestižnom strukovnom nagradom Hrvatskog društva glazbenih umjetnika "Diploma Milka Trnina" za 2008. godinu.
Osnivač, umjetnički ravnatelj i dirigent Zbora je Goran Jerković.
www.kzif.hr