17.ožujka - 27.ožujka

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

"Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu" – predstavljanje knjige

Split, 5.travnja 2017 - 11:00

Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac

"Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu" – predstavljanje knjige

Sudjeluju:
Zorana Jurić Šabić, viša kustosica Galerije Meštrović, autorica knjige
Maja Šeparović Palada, viša kustosica Galerije Meštrović, autorica knjige
doc. dr. sc. Domagoj Runje, prodekan za nastavu na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, recenzent knjige.

Knjiga "Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu" prva je opsežna studija posvećena Meštrovićevom kristološkom ciklusu unutar sakralno-umjetničkog kompleksa Crikvine-Kaštilac u Splitu – skulpturi Raspeće Veliko (1916.) i drvenim reljefima (1917.–1950.) koji su postavljeni u crkvici sv. Križa 1954. godine. Djela su nastajala u razdoblju od preko trideset godina, a izložena su prema Meštrovićevom izložbenom konceptu u prostoru koji je izgradio ponajprije za svrhu njihova sabiranja i stalnog izlaganja.

Uz uvodno predavanje viših kustosica Galerije Meštrović koje će posjetiteljima približiti Meštrovićevo djelo u Crikvinama-Kaštilcu, knjigu će predstaviti doc. dr. sc. Domagoj Runje, ujedno i recenzent najnovije monografije u izdanju Muzeja Ivana Meštrovića.