17.ožujka - 27.ožujka

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

"Kako i zašto je moj film o pobačaju 'Zašto su došli vlakom' uzburkao Hrvatsku" – tribina i susret s Joškom Marušićem, autorom filma

Split, 5.travnja 2017 - 20:00

Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana

"Kako i zašto je moj film o pobačaju

Sudjeluju:
Joško Marušić, autor filma "Zašto su došli vlakom"
Goran Andrijanić, zamjenik gl. urednika web portala Bitno.net

"Zašto su došli vlakom" ime je filma poznatog hrvatskog autora animiranih filmova, karikaturista i publicista Joška Marušića iz 2015. U njemu višestruko nagrađivani hrvatski autor progovara o teškoj temi pobačaja i razvija kritiku 'civlizacije smrti' na besprijekoran umjetnički način lišen moraliziranja ili plitke patetike.

Film koji je zbog svoje tematike bio ignoriran u festivalskim krugovima izazvao je veliku pažnju javnosti nakon što ga je objavio portal Bitno.net. "Filmski biser koji je izazvao kontroverze u kulturnim krugovima", tako su u jednom hrvatskom mediju opisali film Joška Marušića koji je definitivno uzburkao duhove. Na tribini će posjetitelji moći vidjeti film, a potom poslušati razgovor s Joškom Marušićem koji će voditi novinar Goran Andrijanić.