17.ožujka - 27.ožujka

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

"Golgota" - skladba Antuna Tomislava Šabana na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića

Šibenik, 1.travnja 2017 - 20:00

katedrala sv. Jakova, Šibenik

"Golgota" - skladba Antuna Tomislava Šabana na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića

Sudjeluju:
Oratorijski zbor Crkve sv. Marka u Zagrebu "Cantores sancti Marci",
Orgulje: Pavao Mašić,
Dirigent: Jurica Petar Petrač

Pjesma “Golgota” jedna je od najljepših uradaka hrvatske duhovne lirike, a Kranjčević pjesnik koji je o žrtvi i činjenici Kristova i čovjekova uskrsnuća napisao vjerne i iznimno potresne stihove. “Golgota” je prvi put objavljena u Sarajevskom franjevačkom glasniku 1895. godine, u njoj se zrcali niz kristoloških tema, ali i svakodnevnih tema s kojima se čovjek oduvijek muči. Skladatelj Antun Tomislav Šaban u cijelosti je poštovao tekst ove pjesme, uglazbivši ga u sedam stavaka bez preinaka. Orguljske dionice za koje je zaslužan orguljaš Pavao Mašić nadilaze u djelu ulogu same glazbene pratnje, čime se dodatno obogatio glazbeni izraz.

Oratorijski zbor crkve sv. Marka “Cantores Sancti Marci” pod ravnanjem dirigenta Jurice Petra Petrača odlikuje se razgovjetnom dikcijom, čistoćom izvedbe i dojmljivom interpretacijom.