6.travnja - 16.travnja

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

Koncert Mješovitog zbora SPD „Jedinstvo“, Banja Luka

Dubrovnik, 20.ožujka 2018 - 19:30

Pravoslavna crkva sv. Blagovijesti

Koncert Mješovitog zbora SPD „Jedinstvo“, Banja Luka

Voditelj: Nemanja Savić

SPD „Jedinstvo” iz Banje Luke, jedno je od najstarijih pjevačkih društava u Bosni i Hercegovini. Osnovano 1893., društvo djeluje i radi pod patronatom Srpske pravoslavne crkvene općine Banja Luka. Mješoviti zbor redovno sudjeluje na nedjeljnim i blagdanskim liturgijama u Hramu Krista Spasitelja u Banjoj Luci, a ima i vrlo bogatu koncertnu djelatnost u zemlji i inozemstvu. S više od 5.000 nastupa zbor je potvrdio vrlo visoke umjetničke domete na mnogobrojnim glazbenim i drugim manifestacijama, festivalima, natjecanjima i koncertima održanima širom Europe i svijeta. Dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada.

Voditelj zbora, dirigent Nemanja Savić, muzičku akademiju završio je u Beogradu gdje je kasnije i magistrirao na odsjeku dirigiranja. Bio je glazbeni pedagog i dirigent u Novigradu, Bujama, Šibeniku, Vršcu, a danas djeluje i radi kao redovni profesor Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, dirigent Mješovitog zbora SPD „Jedinstvo” Banja Luka, dirigent Zbora svećenika Eparhije banjalučke i dirigent Mješovitog zbora Univerziteta u Banjoj Luci.