6.travnja - 16.travnja

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

Schola cantorum Splitmješoviti vokalni ansambl

 Schola cantorum Split
Schola cantorum Split amaterski je pjevački sastav koji je formiran 2006. godine samoinicijativom grupe studenata. Nastao je u okviru kolegija Crkvena glazba, a pod okriljem Umjetničke Akademije Sveučilišta u Splitu i umjetničkim voditeljem mr. art. Blaženkom Juračićem. Repertoar i pokretački impuls bili su temeljeni na gregorijanskom pjevanju. Nakon nekog vremena taj okvir proširio se i na oblike raznih drugih stilova pa danas ansambl svaku sezonu ostvaruje više cjelovečernjih koncerata raznovrsnog programskog sadržaja te surađuje s različitim vokalnim i instrumentalnim sastavima. Schola je do sada ostvarila više praizvedbi, sudjelovala je u projektu Magnificat Vinka Jelića (2014.) kao i premijernoj izvedbi djela Stabat Mater Blaženka Juračića (za Scholu cantorum i gudački kvartet). Uz cjelovečernje koncerte Schola je surađivala s ansamblom Splithesis, nastupala na Danima kršćanske kulture (2010., 2011., 2012., 2013., 2014., 2015.) kao i na festivalu Papandopulijana (2014., 2015.). Godine 2013. ansambl je upriličio i prvu inozemnu suradnju sa Slovenijom, a u studenom iste godine Schola po prvi put gostuje izvan granica Hrvatske predstavivši se koncertima u Vallendaru i Siegburgu (Njemačka). Inozemnu suradnju nastavlja i tijekom 2017. godine održavši u Splitu zajednički koncert s austrijskim zborom Innsbruck Chamber Choir, dok je koncem rujna s njemačkim zborom Cantate ostvarila novu suradnju koncertima u Vallendaru i Kobern Gondorfu (Njemačka). U studenom iste godine, Schola je nastupila u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u okviru Festivala glazbe Zagreb.
Ansambl je četverostruko nagrađen s dva zlatna i dva srebrna odličja na međunarodnom zborskom festivalu Cro Patria (2014.). Dvije zlatne nagrade ansambl je osvojio i na međunarodnom zborskom festivalu Aurora cantat (2015.), dok je na međunarodnom zborskom natjecanju Musica sacra (2015.) u Bratislavi nagrađen s tri zlatna i jednim srebrnim odličjem. Od listopada 2012. umjetnički voditelj ansambla je mr.art. Sara Dodig Baučić.

Nagrade:
• Zlatna plaketa u kategoriji Mixed choirs,
Musica sacra Bratislava 2015. (Bratislava)
• Zlatna plaketa u kategoriji Special Contemporary,
Musica sacra Bratislava 2015. (Bratislava)
• Zlatna plaketa u kategoriji Poliphony,
Musica sacra Bratislava 2015. (Bratislava)
• Srebrna plaketa u kategoriji Female ansamble,
Musica sacra Bratislava 2015. (Bratislava)
• Posebna nagrada natjecanja za najboljeg dirigenta,
Musica sacra Bratislava 2015. (Bratislava)
• Zlatna plaketa u kategoriji Musica sacra – mješoviti ansambl,
Aurora cantat 2015. (Karlovac)
• Zlatna plaketa u kategoriji Musica sacra – ženski ansambl,
Aurora cantat 2015. (Karlovac)
• Posebna nagrada za umjetnički dojam dirigentici,
Aurora cantat 2015. (Karlovac)
• 1. nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva
za izvedbu nove skladbe, Cro Patria 2014. (Split)
• Nagrada publike, Cro Patria 2014. (Split)
• Srebrna plaketa u kategoriji Musica sacra,
Cro Patria 2014. (Split)
• Srebrna plaketa u kategoriji Slobodni program,
Cro Patria 2014. (Split)

e-mail: scholacantorumsplit@gmail.com
tel.: +385 98/165 37 06
www.facebook.com/scholacantorum.split