17.ožujka - 27.ožujka

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

Schola cantorummješoviti vokalni ansambl

 Schola cantorum
Mješoviti vokalni ansambl Schola cantorum nastao je samoinicijativom grupe studenata Umjetničke Akademije Sveučilišta u Splitu. Ansambl se formirao u lipnju 2006. na čelu s umjetničkim voditeljem mr. art. Blaženkom Juračićem.

Repertoar, te ujedno i pokretački impuls Scholae cantorum u prvom redu bilo je gregorijansko pjevanje u svom autohtonom obliku za kojim se tragalo oslanjajući se na izvorne notacije (St. Gallen). Nakon nekog vremena taj okvir proširio se i na motetske oblike drugih stilova. Uvođenjem bolonjskog sustava Schola postaje praktično izvođenje nastave kolegija Crkvena glazba II, no u radu ansambla, uz studente, sudjeluju i ostali zainteresirani pjevači.
Uz cjelovečernje koncerte izvornih gregorijanskih napjeva Schola je surađivala s ansamblom Splithesis, nastupala na Danima duhovne glazbe Cro-patria kao i na Danima kršćanske kulture (2010., 2011., 2012., 2013.). Kroz sezonu 2012./2013. ostvarila je više cjelovečernjih koncerata različitog programskog sadržaja, prvu inozemnu suradnju sa Slovenijom te je surađivala s različitim komornim instrumentalnim sastavima.

U studenom 2013. Schola je po prvi puta gostovala izvan granica Hrvatske predstavivši se koncertima u Vallendaru i Siegburgu (Njemačka). U siječnju 2014. ansambl je praizveo za splitsku publiku Magnificat (za zbor uz basso continuo) hrvatskog baroknog skladatelja Vinka Jelića, a na Danima kršćanske kulture 2014. Schola je, uz pratnju gudačkog kvarteta, praizvela zahtjevno djelo Stabat Mater, splitskog skladatelja Blaženka Juračića. U kolovozu 2014. godine ansambl je aktivno sudjelovao na renomiranom festivalu Papandopulijana, posvećenom promicanju djela poznatog hrvatskog skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula.

Na Danima duhovne glazbe Cro-patria 2014., Schola cantorum je zapaženim nastupom osvojila dvije zlatne i dvije srebrne plakete.
Od listopada 2012. umjetnički voditelj ansambla je prof. Sara Dodig.


Članovi Scholae cantorum:

Soprani:
Mirjana Dedić, Franciska Ećim, Iva Ivković, Petra Božulić, Ana Ivković
Alti:
Katarina Akrap, Antea Mrčela, Mariana Bešker, Marija Jurić
Tenori:
Jerko Kolovrat, Ante Pupačić, Krešo Šimić
Basi:
Toni Kulić, Martin Markanović, Ivan Vuletić, Ante Jurić

dirigentica: Sara Dodig Baučić

e-mail: scholacantorumsplit@gmail.com
tel.: +385 98/165 37 06
www.facebook.com/scholacantorum.split