6.travnja - 16.travnja

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

Ljudevit Maračićsvećenik, novinar i publicist

Ljudevit Maračić
O. Ljudevit Anton Maračić izabran je 7. prosinca 2009. za provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i to po treći put, a na službu je stupio 26. travnja 2010.
Rođen je 1. kolovoza 1938. u Premanturi. Bogoslovni fakultet završio je u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 2. prosinca 1962. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1969. godine diplomirao je tadašnje jugoslavenske jezike i književnost te talijanski jezik i književnost. Dvadeset i pet godina vršio je službu glavnog urednika Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskog.
Objavio je desetak knjiga, od kojih dio pokriva duhovne misli (najpoznatija je Pahuljice, stare i nove, Veritas, 2009.), drugi dio obrađuje franjevačku prošlost u Istri. Za vrijeme službovanja kao vatikanski penitencijar u Bazilici sv. Petra u Rimu, pripremio je i objavio knjigu Malo čudo hrvatsko, o hrvatskim tragovima u Vječnome gradu. Izvan ovih interesnih područja Teovizija mu je objavila knjigu Vedro, unatoč svemu, svojevrsnu antologiju kršćanskog humora.
Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo mu je 2007. godine nagradu za životno djelo.