17.ožujka - 27.ožujka

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

Nera Gojanović Kljajićmezzosopranistica

Nera Gojanović Kljajić
Nera Gojanović rođena je 1979. godine u Šibeniku gdje završava osnovno i srednje obrazovanje.
Muzičku akademiju upisuje u Zagrebu 1997. godine u klasi prof. Snježane Bujanović-Stanislav. Kao predstavnica Hrvatske putovala je na Tajvan i Filipine gdje sudjeluje u radu Svjetskog zbora. Održala je niz koncerata od kojih neke pod okriljem organizacija “Šibenik metopola mladih”, “Hrvatska glazbena scena mladih”, “Hrvatska glazbena mladež” itd. Sudjelovala je u radu Orguljaške škole u Šibeniku pod vodstvom prof. Marija Penzara. Godine 2001. osvojila je nagradu kao najbolja studentica Šibensko-kninske županije na području umjetnosti. Diplomirala je 2003. godine te iste godine upisuje magisterij na akademiji u Zagrebu u klasi primadone Nelli Manuilenko. U svom dosadašnjem umjetničkom radu održala je značajne koncerte kao što je ostvarila i značajne uloge unutar hrvatskih opernih produkcija.
Održala je samostalni koncert u MD Vatroslav Lisinski u sklopu tribine “Darko Lukić” 2005. godine. Stručno se usavršavala kod uvaženih umjetnika; Vlatka Oršanić, Anne-Marie Zeller, Tiziana Šojot, Lidija Horvat-Dunjko, Gerhard Zeller te kod ugledne europske pedagoginje Eve Blahove u Bratislavi.

Nastupi:

HNK Zagreb
"Sestra Angelica", G. Puccini
" Gianni Schicchi", G. Puccini
“La Traviata", G. Verdi

HNK Ivan pl. Zajc
" Gianni Schicchi", G. Puccini

HNK Split
“Carmen", G. Bizet
"La Traviata", G. Verdi
“Lucia di Lammermoor”, G. Donizetti
“Luisa Miller”, G. Verdi

Splitsko ljeto
“ Norma”, V. Bellini

HNK Šibenik
“The Medium” G. C. Menotti

Pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja nastupila je sa Zadarskim komornim orkestrom, a pod dirigentskom palicom Julija Marića nastupila je sa Mostarskim simfonijskim orkestrom.
S Hrvatskim baroknim ansamblom izvela je “Stabat Mater”, G.B. Pergolesija.

Članica je “ Hrvatskog društva glazbenih umjetnika”, a od 2004. do 2008. godine djelovala je kao samostalna umjetnica.

Pisala je glazbene osvrte za Glazbeni vjesnik i Hrvatsko slovo te putopise i glazbene osvrte za Šibenski novi tjednik. Sudjelovala je u brojnim projektima HRT-a. Od siječnja 2007. do siječnja 2008. godine bavi se organizacijom kulturnih događanja za Grad Šibenik.
Od veljače 2008. godine angažirana je kao umjetnička suradnica za glazbenu i glazbeno-scensku djelatnost u Šibenskom kazalištu te kao selektorica glazbenog dijela programa Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Član je povjerenstva Sajma u srednjevjekovnom Šibeniku te umjetnička voditeljica i producentica Festivala klasične glazbe “Musica appassionata”.

Svojim dolaskom u Šibenik pokrenula je koncertnu sezonu u Šibenskom kazalištu, koncertnu pretplatu, Ciklus predstavljanja šibenskih glazbenika, Međunarodni Vocal masterclass posvećen Majdi Radić te Festival klasične glazbe “Musica appassionata” posvećen Nevenu Belamariću.

Organizirala je i producirala više od 50 koncerata, glazbeno scenskih djela te naposljetku i prvu operu u produkciji Šibenskog kazališta nakon gotovo cijelog stoljeća.