6.travnja - 16.travnja

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

Katedralni zbor sv. Stošijemješoviti pjevački zbor

 Katedralni zbor sv. Stošije
Mješoviti katedralni zbor sv. Stošije, pod ravnanjem Žana Morovića, u zadarskoj prvostolnici redovito sudjeluje na nedjeljnim i blagdanskim slavljima izvodeći zahtjevne skladbe poznatih domaćih i stranih skladatelja.

Početke zborskoga pjevanja u prvostolnici Sv. Stošije u Zadru možemo smjestiti u davna vremena, no početak rada sadašnjega Katedralnoga zbora Sv. Stošije smještamo u 1981. godinu. Zbor predvodi pjevanje na sv. misama, kojima predsjeda nadbiskup, i na nedjeljnim i blagdanskim misama u prvostolnici. On njeguje i pjevanje napjeva iz glagoljaške baštine i iz nje izniknulih izvorno južnohrvatskih napjeva. Osobita se pozornost posvećuje gregorijanskomu pjevanju, dragulju Katoličke Crkve.

Zbor bilježi više uspješnih samostalnih koncerata i s Katedralnim komornim orkestrom. Treba kazati da je Zbor Sv. Stošije bio službeni zbor Nacionalnoga hodočašća u Rim 2003. godine, kada je predvodio pjevanje na misama u Asizu, i u bazilikama Sv. Marije Velike i Sv. Petra.

Zborom su, nakon utemeljiteljice sadašnjega Zbora s. Ivane Oltran, ravnali mnogi ugledni glazbenici, a već petu godinu njime ravna Žan Morović. S navršenih petnaest godina, preuzeo je vodstvo Župnoga zbora Vicka Zmajevića, s kojim postiže zavidne uspjehe na području duhovne i koncertne glazbe. Od njegovih je najvažnijih ostvarenja ravnanje zborom od 1.200 pjevača, na susretu sa Svetim Ocem, na Forumu, u Zadru, kada su otpjevane i neke njegove skladbe, među kojima je i službeni poklik susreta "Najčistija sliko Crkve".

S Katedralnim zborom Sv. Stošije nastupao je više puta. Ravnao je Zadarskim komornim orkestrom i surađivao s mnogim uglednim umjetnicima. Morović je dosada skladao više desetaka moteta i antifona, dvije mise i nekoliko koncertnih skladbi.