6.travnja - 16.travnja

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

Lukša Pekoakademski slikar

Lukša Peko
Rođen je 24. travnja, 1941. godine, u Dubrovniku. Osnovnu školu i gimnaziju završava u rodnom gradu. Kao učenik počinje se zanimati za slikarstvo i grafiku, te prve poduke dobiva od slikara Antuna Masle, a naročito od slikara i povjesničara umjetnosti Koste Kranjica.
1961. godine maturira te iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu na slikarskom odjelu. Za vrijeme studija uz slikarstvo intenzivno uči i grafiku.
1965. diplomira na ALU kod slikara Otona Postružnika i Đure Tiljka, te dobija nagradu ALU Zagreb za grafiku. Iste godine izlaže po prvi put skupa s dvojicom dubrovačkih kolega (Josip Škerlj i Josip Trostman) u umjetničkoj galeriji Dubrovnik.
1965. odlazi na odsluženje vojnog roka i 1966. godine kao vojnik ima u Splitu prvu samostalnu Izložbu. Nakon odsluženja vojnog roka 1966. godine upisuje postdiplomski studij grafike na grafičkoj specijalki ALU Zagreb, a 1968. godine diplomira kod prof. Marijana Detonija.