17.ožujka - 27.ožujka

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

Antiphonusvokalni ansambl

 Antiphonus
Vokalni sastav Antiphonus:
Ana Lice, Marta Lončar - soprani
Martina Borse, Monika Cerovčec - alti
Ivan Bingula, Siniša Galović - tenori
Leon Košavić, Tomislav Fačini - basi

Članovi Antiphonusa iskristalizirali su se tijekom dugog procesa zajedničkog muziciranja u raznim sastavima. Glazbenici različitih profila grade delikatan repertoar, njegujući djela sa samih početaka europske glazbe, ali i najsuvremenije opuse domaćih i inozemnih skladatelja. Od osnutka 2008. godine, ansambl je nastupao na gotovo svim hrvatskim festivalima, a osim niza samostalnih koncerata, snimio je tri programa za HRT. Ansambl redovito nastupa na koncertima pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a u sezonama od 2010. godine održava koncerte uz potporu Grada Zagreba. Antiphonus je predstavio Hrvatsku na Festivalu hrvatske kulture u Francuskoj 'Croatie, le voici' 2012. godine, a ove godine je ostvario iznimno zapažen nastup na zagrebačkom Biennalu, gdje je uz Ligetijevu Lux aeterna i Pärtov Magnificat priredio praizvedbe četvorice suvremenih autora. Antiphonus je nastupio i na svečanoj priredbi povodom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Nakon ovogodišnje ljetne turneje uslijedilo je snimanje CD-a s programom hrvatske rane glazbe, u koprodukciji sa švedskom audiofilskom izdavčkom kućom Opus 3, a u suradnji sa sjajnom ekipom solista i instrumentalista, kao što su Krešimir Špicer, Margareta Klobučar, Dmitri Sinkovsky, Edin Karamazov i Pavao Mašić. Slijede nastupi na Varaždinskim baroknim večerima, ciklusu Koncertne direkcije Zagreb, Festivalu suvremene zborske glazbe u Zagrebu, Dubrovnik early music festival i snimanje novih aranžmana božićnih tradicijskih pjesama za HRT. Od ove jeseni, Antiphonus je pokrenuo u Zagrebu svoju koncertnu sezonu, Triade, fokusiranu na Monteverdijeve madrigale i praizvedbe novih djela.

Tomislav Fačini (1975.), docent je na Odsjeku za dirigiranje Muzičke akademije u Zagrebu i šef dirigent Orkestra Hrvatske vojske od 2003. godine. Od 1994. do 2008. vodi Oratorijski zbor Crkve sv. Marka, s kojim, pored brojnih nagrada, dosiže profesionalnu kvalitetu i angažmane, s produkcijom i do 7 oratorijskih djela po sezoni. Umjetnički je voditelj ansambla Antiphonus, koji niže uspjehe u samostalnim koncertima, ali i onima u suradnji s našim najvrsnijim glazbenicima i vokalnim solistima, prvenstveno u izvedbama hrvatske rane i suvremene glazbe. Od 2006. do 2009. umjetnički je ravnatelj Glazbenih večeri u Sv. Donatu u Zadru.
Potekao iz razreda Igora Gjadrova s Muzičke akademije u Zagrebu - studij je završio godine 1996. Rektorovom nagradom. Usavršavao se na Akademiji Hans Swarowsky u Milanu te na Visokoj glazbenoj školi u Karlsruheu. Godine 1996. primio je drugu te posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju Antonio Pedrotti u Trentu.
Dirigentsku djelatnost razvija podjednako na koncertnim, kao i na opernim pozornicama. Gostovao je na mnogim festivalima u susjednim zemljama, kao i na gotovo svim hrvatskim festivalima - Osorskim glazbenim večerima, Glazbenim večerima u Sv. Donatu, Zagrebačkom ljetnom festivalu, Festivalu sv. Marka, Muzičkom biennalu Zagreb, Osječkom ljetu i dr. U više je navrata nastupio i na Dubrovačkim ljetnim igrama, 2003. ravnajući i otvaranjem ovog znamenitog međunarodnog festivala. Na Varaždinskim baroknim večerima dirigirao je među ostalim premijeru Paisiellova Seviljskog brijača te asistirao Paulu Esswoodu pri postavljanju prve suvremene izvedbe Cavallijeve opere Pompeo magno. U zagrebačkome je Hrvatskom narodnom kazalištu 2001. ravnao premijerom Verdijeve Traviate i Puccinijeva Triptiha. U sarajevskom Narodnom pozorištu ravnao je 2006. premijerom Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski, sljedeće sezone, s posebnim odjekom, Bizetovom Carmen, nakon čega je uslijedilo i otvorenje Baščaršijskih noći, te baletne predstave Pepeljuga, Coppelia i Giselle.
Nastupao je s većinom hrvatskih ansambala, a sa Simfonijskim orkestrima HRT-a i RTV-a Slovenije je ostvario i brojne snimke za nosače zvuka, film i fonoarhive. Četvrtu godinu za redom dirigira Međunarodnim orkestrom mladih, baziranim u Neumarktu, koji okuplja mlade glazbenike iz desetak zemalja. Ostvario je više prvih suvremenih izvedbi hrvatskih starih majstora i praizveo brojna nova djela, promovirajući u svakoj prigodi hrvatsku glazbu. Pored dirigiranja, bavi se skladanjem i aranžiranjem.