6.travnja - 16.travnja

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

Katarina Javoračembalistica i orguljašica

Katarina Javora
Katarina Javora (Zagreb, 1986.) je maturirala klavir u glazbenoj školi Blagoje Bersa (Zagreb) u klasi profesorice Renate Strojin Richter.
Na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu je diplomirala 2010. godine orgulje (profesorica Ljerka Očić), a 2013. godine čembalo (profesor Pavao Mašić, profesorica Višnja Mažuran).
U ožujku 2013. godine je završila master studij orgulja (koncertni smjer) pri “Universität für Musik und darstellende Kunst” u Beču u razredu profesora Pier Damiana Perettija, dok je čembalo učila kod profsora Emanuela Schmelzera Ziringera.
Pohađala je seminare za interpretaciju orguljske i čembalističke literature u Hrvatskoj i inozemstvu (prof. T. Jellema, M. Sander, N. Laube, H. Fagius, L. F. Tagliavini, Ph. Bossert, A. Zylberajch, J.B: Robin i mnogi drugi).
Sudjelovala je na natjecanjima HDGPP 2009. godine (natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa), “Ferdo Livadić” u Samoboru 2010. godine, tribina “Darko Lukić” 2013. Godine, “Petr Eben” a dobitnica je nagrade fonda “Janka Šanjek”.
Sudjelovala je u projektu (HR projekt) kao solist, koji je nagrađen posebnom rektorovom nagradom 2010./2011. u sklopu Bienalla Zagreb.
Kao solist i u ansamblima nastupala je na raznim smotrama i festivalima kao što su: “Orguljski komorni susreti” u Petrinji, “Bienalle”, “Dani europske baštine” i “Dani židovske baštine” u Zagrebu, “Samoborske glazbene jeseni”, “Petar Nakić” na Rabu, “Mali festival čembala” u Sisku i Zagrebu, “Orgelkonzerte in Markuskirche”,“Laudes Organi” i “Hietzig” u Beču, te “Orgelkonzerten” u Ybbsu.
Trenutno predaje glazbeno teoretske predmete u glazbenoj školi “Brkanović” u Zagrebu i orguljašica je u župnoj crkvi Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu.