17.ožujka - 27.ožujka

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

Bijaćka vilaHrvatsko pjevačko društvo

 Bijaćka vila
Hrvatsko pjevačko društvo „Bijaćka vila“ utemeljeno je 1903. godine u Kaštel Novome kao muški pjevačko-tamburaški zbor pod ravnanjem mjesnog kapelnika Ivana Berketa. Uspješno je djelovala do 1925. kada joj je zbog hrvatskih nacionalnih obilježja zabranjen rad, ali su se njeni pjevači uključili u nekoliko donjokaštelanskih zborova, stoga je tradicija nastavljena unatoč nestanku imena. „Bijaćka vila“ je obnovljena u listopadu 1990. godine kao mješoviti zbor na čelu s voditeljem prof. Vladanom Vuletinom, pod čijim je ravnanjem ostvarila preko 250 koncerata u domovini i inozemstvu te izdala dva nosača zvuka (oba su bila u nominaciji za Hrvatsku diskografsku nagradu Porin). HPD „Bijaćka vila“ je dobitnik dviju godišnjih nagrada grada Kaštela.
U proljeće 2012. godine zbor preuzima sopranistica Antonija Teskera pod čijim vodstvom sudjeluje u HRT-ovom showu „Do posljednjeg zbora“, a na Danima duhovne glazbe Cro-patria 2013. zbor osvaja brončanu plaketu u kategoriji novih skladbi. U svibnju 2017. zbor je sudjelovao na međunarodnom natjecanju zborova Aurora cantat (Karlovac) i osvojio dvije srebrne plakete u različitim kategorijama klasične zborske glazbe (mješoviti zbor, ženski zbor). Hrvatsko pjevačko društvo „Bijaćka vila“ izvodi širok spektar repertoara, od gregorijanskih napjeva sve do autora 20./21. stoljeća, posebnu pozornost pridajući očuvanju i promoviranju hrvatske glazbene baštine.
Od veljače 2014. voditelj zbora je prof. Andro Čalo.