17.ožujka - 27.ožujka

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

Dijana Iva Sesartićakademska kiparica

Dijana Iva Sesartić
Rođena je u Zagrebu 1966. godine, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Studirala je na likovnim akademijama u Sarajevu, Pragu i Zagrebu. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Stanka Jančića. Studijski je boravila u Stuttgartu, Rimu i Firenzi. Autorica je niza skulptura u javnim prostorima u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih su neki u Splitu i bližoj okolici:

- Anđeo Rafael – Vranjic, Solin
- Poprsje prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu – Solin i Tribunj
- Sv. Liberan – Crkva na Mejašima, Split
- Sv. Nikola – Sućuraj, otok Hvar
- Poprsje nadbiskupa Frane Franića – Domus Croata Ivan Merz, Rim
- Bista Marka Marulića – Gradska knjižnica Marka Marulića, Split
- Plaketa Fabjan Kaliterna – Muzej sporta Split
- Portal crkve Gospe Lurdske – Bijeli Vir, Metković
- Spomenik "I u mom gradu Vukovar svijetli" – Split

Više od dvadeset godina izlaže samostalno i sudjeluje na brojnim žiriranim, skupnim, tematskim izložbama i likovnim simpozijima (domaćim i međunarodnim) gdje ostavlja svoja kiparska djela u javnim prostorima. Dobitnica je prve nagrade III. hrvatskog triennala autoportreta "Identiteti", galerija Prica, Samobor 2014. Članica je HDLU-a Zagreb od 1996. god., članica HULU-a Split od 1998. god. Članica Matice Hrvatske od 2009. god., članica HZSU-a od 2010. god. Živi i radi u Solinu.