17.ožujka - 27.ožujka

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

Kuzma Kovačićakademski kipar

Kuzma Kovačić
Kuzma Kovačić (Hvar, 1952.) umjetnik je čije se kiparsko djelo čvrsto ukorijenilo život. S njegovim se plitkim reljefima slavuja, ribe, medvjeda svakodnevno susrećemo na kunskim kovanicama, a kip prvog hrvatskog predsjednika čeka svoje hodočasnike u Škabrnji. Spomenici u Čapljini, na otočiću Klještcu, u gradu Hvaru, u Škabrnji, u Splitu, u Rami, u Selcima, omiškom Gradacu i tako dalje, umjetničkom i sadržajnom vrijednošću traže da ih se pogleda. Oltar domovine ispred zidina nekadašnjeg herceg grada - Medvedgrada, obilazili su strani državnici u protokolarnim posjetima iskazujući tako čast hrvatskoj državi, njezinu narodu i žrtvama.

U spomenike hrvatskim velikanima i palim junacima Kuzma Kovačić udahnjuje vjeru, nadu. A spomenici svojom monumentalnošću (Čapljina) ili reljefi pak poniznom zahvalnošću Svevišnjem (vrata crkvice svjetionika na Klještcu), pomiruju prošlost s današnjicom i svojim oblicima, postavom i materijalom, sugeriraju snagu i upornost. Svoje veliko i bogato kiparsko iskustvo Kuzma Kovačić prenosi mladima na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a aktivan je član Braće Hrvatskog zmaja i predsjednik Matice Hrvatske u Hvaru.

Za Dane kršćanske kulture Kuzma Kovačić izradio je plaketu Buvina koja se svake godine dodjeljuje kao nagrada za izniman doprinos kršćanskoj kulturi.