6.travnja - 16.travnja

Ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva.

... o Danima kršćanske kulture

Damir Stojićteolog, studentski kapelan

Damir Stojić
Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, rođen je 1973. god. u Torontu, Kanada, kao najmlađi, treći sin u obitelji hrvatskih emigranata. Nakon završene osnovne i srednje salezijanske škole u Kanadi najprije upisuje studij psihologije, ali nakon ljetovanja u Hrvatskoj odlučuje doći među hrvatske salezijance i upisuje studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Pedagošku praksu vršio je u Splitu i Sondriu, Italija. Godine 2002. diplomirao je s temom „Teološko značenje golotinje u Svetom pismu“. Iste godine, 29. lipnja, zaređen je za svećenika te nastavlja djelovati kao salezijanac i kapelan u župi Duha Svetoga i u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu.

Godine 2004. odlazi na poslijediplomski studij u Washington, gdje je na Catholic University of America magistrirao pri katedri moralne teologije s temom „Načela katoličkoga socijalnog nauka u pravima manjina“. Za vrijeme studija bio je župnik Hrvatske katoličke misije sv. Blaža i jedan je semestar radio kako studentski kapelan na American University u Washingtonu, DC.

Ponovno se vraća u domovinu gdje u rujnu 2007. dobiva dekret zagrebačkoga nadbiskupa Josipa Bozanića za studentskoga kapelana. Član je povjerenstva za pastoral mladih Hrvatske biskupske konferencije, kao i Hrvatske salezijanske provincije. Osim što je studentski kapelan, redovito pastoralno djelovanje vrši u crkvi Sveta Mati Slobode, na zagrebačkom Jarunu.

Zaljubljenik je u književnost i biciklizam. Iznimno otvoren i duhovit, s besprijekornim znanjem engleskog, talijanskog i francuskog jezika, salezijanac Stojić na svojim predavanjima i misnim slavljima okuplja brojnu studentsku populaciju u Zagrebu, a poznat je po osobito zanimljivim aktivnostima za studente: osim tribina, duhovnih obnova, hodočašća tu si i njegovi autorski projekti „aktualni ponedjeljak“, „apologetski tečaj“, „animirani križni put“, „pitajte katoličkog svećenika sve što ste oduvijek htjeli“, „na kavi s kapelanom“ itd.